Rustige Vastheid (bis)
The Art of Resonance │ Luca Pianca, aartsluit & theorbe │ Passacaille
De voormalige Europese president en eerste minister Herman van Rompuy pleitte bij zijn beleidsverklaring voor ‘rustige vastheid’, een kalme vastberadenheid. Het is die ‘rustige vastheid’ die perfect gelinkt kan worden aan deze mooie uitgave van de wereldvermaarde luitist Luca Pianca. De in het Zwitserse Lugano geboren Pianca is de medeoprichter van ‘Il Giardino Armonico’, het ensemble dat vooral bekend is voor de uitvoering van 17de en 18de eeuwse muziek op historische instrumenten.
Op ‘The Art of Resonance’ speelt Pianca solo op aartsluit en theorbe muziek uit de renaissance. Daarbij ondermeer composities van de Franco-Vlaamse polyfonist Cypriano de Rore (1515/1516 – 1565) en van de Duits-Italiaanse luitist, theorbist en componist Giovanni Girolamo Kapsberger (1580-1651) beide voornamelijk actief in Italië.
Pianca speelt daarbij consequent op instrumenten die op authentieke wijze worden gebouwd door Luc Breton uit Vaux-sur-Morges, een gemeente in kanton Vaud, in het westen van Zwitserland.
Op deze nieuwe uitgave van Passacaille, speelt Pianca ook muziek van de Italiaanse componist Alessandro Piccinini (1566-1638). In zijn muziekschrift ‘Intavolatura di Liuto en di Chitarrone’ uit 1623 beweert Piccinini dat hij de uitvinder is van de aartsluit en de theorbe. Zekerheid daarover is er niet, maar dat hij samen met Kapsberger de meest representatieve componist is voor werk voor beide instrumenten, staat wel vast. Van zijn hand staan op de CD verschillende toccata’s maar ook gaillardes, levendige Italiaanse renaissancedansen.
Daar waar de Engelse luitmuziek van de Engelse componisten vaak somber is, voelen de composities van de in Italië werkzame collega’s veel frivoler en lichtvoetiger. Dat maakt deze uitgave bijzonder fijn om naar te luisteren. Actief en aandachtig, maar ook op de achtergrond is deze muziek aangenaam en boeiend. Luca Pianca leverde met ‘The Art of Resonance’ een topwerk af.
(Hieronder zie je een interessante korte video over Luca Pianca en zijn instrumentenbouwer Luc Breton)
Bart Debbaut, juni 2022